
Düğün Pastasının Tarihi
Görüntüsüyle herkesi kendine hayran bırakan, yıllarca tepesinde bir gelin bir damat maketi ile görmeye alıştığımız, taşıyan garsonların düşürdüğü ve evlenen çiftlerin birbirine yedirdiği/yediremediği videoları internette hatırı sayılır yer tutan, evlenirken çoğumuzun maketine razı olduğu düğün pastası… Her şeyin olduğu gibi onun da bir tarihi var.
Düğün pastasının ilk örneği ile Antik Yunan zamanında karşılaşıldığı düşünülüyor. Bugün görmeye alışkın olduğumuz gelin ve damadın kafasına bereket için öte beri atma adetinin başlangıcı da düğün pastası ile birleşerek kendini Antik Roma’da gösteriyor. Bu dönemde buğday ya da arpadan yapılan bir kek gelinin başında bölünmesinin yeni çifte iyi şans getireceğine inanılıyordu. Orta Çağ İngiltere’sinde ise pasta olabildiğince yüksek katlı yapılıyordu. Evlenen çift bu yüksek katlı pastanın üzerinden birbirini öpebilirse birlikteliğin refah içinde geçeceğine inanılıyordu. Bu duruma pasta ne kadar yüksekse o kadar iyi demekti.
16’ncı yüzyılda gelin turtası olarak bilinmeye başlanan düğün pastası bugün anladığımız pastadan farklı olarak tuzluydu ve bir tarife göre içinde istiridyeden, kuzu billuruna, çam fıstığından, horoz ibiği çiçeğine çok değişik malzemeler içeriyordu. 1660’larda Londra’yı ziyaret eden bir Fransız aşçı İngilizlerin gelişigüzel kekleri üst üste dizmesinden ve bunların genellikle devrilmesini izlemekten adeta dehşete düşerek ve kek kulelerini kremalı çok katlı pastalara dönüştürdü
17’nci yüzyıla gelindiğinde ise gelin ve damat için iki farklı pasta yapılmaya başlandı. Genellikle önce damadınki sonra gelininki yeniyordu ancak ikisi aynı anda servis edilecekse damat pastası daha koyu renkli ve bol meyveli, gelin pastasına göre daha küçük olarak hazırlanırken, gelin pastası bekareti ve saflığı temsil ettiğinden beyaz kremalı sadece bir pasta olarak hazırlanıyordu.
Tabi ki 19’uncu yüzyıla kadar şeker lüks bir tüketim ürünü olduğundan düğün pastası bir ayrıcalık göstergesiydi. Öyle ki rafine şekere ancak çok zenginler ulaşabildiğinden saf beyaz bir krema olan “royal icing” adını İngiltere Kraliçesi Victoria’nın bu kremayı düğün pastasında kullanmasından sonra bu adı aldı. Hatta bu ünlü pastanın saklanan bir dilimi 2016 yılında yapılan bir müzayede 1500 pounda alıcı buldu. Bugün alıştığımız düğün pastası ile 19’uncu yüzyılın sonunda yaygın bir hal almaya başladı.
Düğün pastaları artık evlilik törenlerinin en olmazsa olmaz parçası ister maket olsun ister gerçek.