Jose Saramago – Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş

Jose Saramago – Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş

“Ertesi gün hiç kimse ölmedi.”
Evet aslında kitap tamda yukarda okuduğunuz cümle ile başlıyor. Yine bir Saramago klasiği olay bilinmeyen bir ülkede geçiyor. Bu bahsettiğimiz ülkede yeni yılın ilk gününden itibaren kimse ölmemeye başlıyor. Aklınıza gelebilecek her türlü kazayı felaketi yaşayan insanlar da bu duruma dahil, en fazla hastanede yoğun bakımda yatıyorlar ama asla ölmüyorlar. Doktorların “mümkün değil bu kişi ameliyat masasından kalkamaz” dedikleri kişiler dahil herkes yaşıyor. Ehh tabi bu durum sizin de ilk başta okuduğunuzda hissettiğiniz gibi fevkalede bir şey gibi gözüksede ilerleyen zamanlarda devlete büyük sıkıntı veriyor. Örneğin kimse ölmeyeceği için hayat sigortası yaptırmıyor, cenaze işlemleriyle uğraşan kişiler bu durumdan çok mutsuz, yaşlı nüfus birikiyor…

Peki ya sizce böyle bir ülkede insanlar mutlu mu olurlar yoksa kaosla kaplı bir hayat mı sürer gider? İşte tam bu kısımda olaya ölüm meleği giriyor. Evet ne alaka dediğinizi duyar gibiyim tekrar ediyorum ölüm meleği .d

Aslında kitap bu kısma kadar harikaydı, fantastik bir kitap havasıyla kendini okutturuyordu. İşin içine ölüm meleği kısmı karışınca aslında olay biraz dağıldı bence, en azından ben bu kitabı kesinlikle bu şekilde devam ettirmezdim. Şimdi ne oldu da böyle diyor bu kız diyeceksiniz, hemen açıklıyorum. Kitabın devamında aslında ölümün nasıl bu ülkeyi terk ettiğini okuyoruz. Çünkü işin içine ölüm meleği karışınca o bayıldığımız fantastik kitap bir anda aşk romanına dönüşüyor. Ölüm tekrardan geliyor bu sefer de insanlara ölecekleri 7 gün önceden haber veriliyor. Daha fazla konudan bahsetmiyorum çünkü açılama kısmına sığmayacak.

Şimdi de biraz yazarın dilinden bahsedelim. Dili oldukça akıcı güzel fakat kitabın neredeyse tamamı düz yazı şeklinde yazılmış. Yazar zorunda kalmadığı müddetçe paragraf başı dahi yapmamış, ve bir Saramago klasiğidir kitapta nokta ve virgülden başka noktalama işareti yok hatta konuşmalar dahi virgül ile ayrılmış. Ben bu duruma alıştım pek problem yaşamıyorum ama bu yazım şeklindeki kitapları okumakta zorluk çeken çok fazla kişi var okumadan önce kitap içeriğine dikkat edin.

Elif TEKYILDIRIM

Edebiyat ve felsefe tutkunuyum. Zihnimi kitaplarla dolu bir kara deliğin içerisinde kaybulmuş olarak tanımlıyorum. Astronomiye ve mitolojiye ilgi duyarım. En büyük korkum ömrümün okumak istediğim kitaplara yetmeyeceğidir. Düşüncelerimi insanlarla paylaşmaktan zevk alıyorum ve bu yüzden buradayım.