Sanat eserini sadece biçim olarak değerlendirmek onu açıklamaya yetmez. Şüphesiz ki sanat eserinin bir biçimi vardır, bununla birlikte ne anlattığı ve de içeriği vardır. Böylelikle sanat eserinin ruhunun da anlaşılması gerekmektedir. Panofsky’ nin geliştirdiği ve günümüz sanat tarihinin temelini oluşturan üç inceleme evresi vardır. Aşamalara göre eserler şu şekilde incelenmektedir: ‘’ ön-ikonografik tanımlama’’, ‘’ikonografik çözümleme’’, ‘’ikonolojik yorum’’.
İslamiyet öncesi Türk sanatında hayvan üslubu; farklı dini inanışlar, coğrafi şartlara göre gelişen yaşam tarzının bir gereği olarak ortaya çıkmıştır. Türkler, coğrafyalarının ve yaşam tarzlarının çerçevesinde dönemlerinin çok ötesinde eserler bırakmışlar, etnik yapının oluşmasından önceki devirlerde dahi hayvanları yaygın olarak tasvir etmişler ve bir üslup oluşturmaya çalışmışlardır.
Günümüzdeki çağdaş ve modern toplumlar dışında; eski, göçebe, yerleşik hayata geçmiş topluluklarda ölümü çözmeye çabalamış ve kavradıkları yönde çeşitli anlam ve yorumlar yüklemişlerdir. Ölüm aynı zamanda toplumun genelinin gelenek, görenek, örf, âdet, destan, hikâye, masal ve inançlarını da etkilemiştir. Bunun sonucunda pek çok inanış ve farklı yöntemler ortaya çıkmıştır.