
Beethoven Kimdir?
Dünya'da klasik müzik denince akıllara gelen ilk kişiler arasında olan Beethoven 56 yıllık hayatına 9 senfoni, 5 piyano konçertosu, 32 piyano sonatı, 16 yaylı dörtlüsü ve bir opera sığdırmıştır. Peki bu kadar besteyi hayatına sığdırmayı başaran ve bestelerinin bir çoğu klasik müzik dinlemeyenler tarafından bile bilinen tam adı Ludwig van Beethoven kimdir? Bu yazımda kısaca kendisinden bahsedeği
Çok sevgili müzik dehası Beethoven’ımızın aynı adı taşıyan dedesi Ludwig van Beethoven 20 yaşında Almanya’nın Bonn kentine taşınır orada bir sarayda bas koristi olarak çalışmaya başlar ve o sarayın orkestra şefi olarak atanır ve Bonn kentinin seçkin bir müzisyeni olur. Dede Beethoven’ın bir çocuğu vardır Johann van Beethoven oda babası gibi müzikle ilgileniyordur ve aynı sarayda tenor olarak çalışır bunun yanında keman ve klavye dersleri de verir. 1767 yılında orkestra şefi olan Johann Heinrich Keverich kızı Maria Magdalena Keverich ile dünya evine girer. Bu evlilikten tam 7 çocukları olur bizim Beethoven bu yedin çocuktan ikincisidir. Beethoven’ın tam olarka doğum tarihi bilinmese de kilise kayıtlarında vaftiz ediliş günü 17 Aralık 1770 olarak geçer. O dönemlerde vaftiz ediliş doğumdan bir gün sonra olduğu için Beethoven’ımızın doğum günü 16 Aralık 1770’dir. Müzisyen olan ve başkalarına klavye ve keman dersi veren babası Beethoven’a da 4 yaşında dersler vermeye başlamıştır. Ama bu derslerin Beethoven’ımız için çokta iyi geçtiğini söyleyemeyiz çünkü alkol bağımlısı olan babası derslerde Beethoven’ı her hata yaptığında dövmekteydi. 5 yaşından sonra daha da yoğun bir biçimde müzik dersleri almaya başlayan Beethoven keman, viyalo ve klavye dersleri almaktaydı.
O dönemlerde Leopold Mozart oğlu W.A. Mozart ile turnelere çıkmaktaydı. Baba Beethoven da onların izinden giderek oğlu ile turnelere çıkmaya başlar. Beethoven’ımız ilk konserini 1778 yılında 7 yaşındayken verir. 1779 yılında bestecilik dersleri almaya başlar ve ilk bestesi olan WoO 63 Klavye Varyasyonları’nı besteler. 1784 yılında bestecilik eğitimi aldığı öğretmenin yanında asistan olarak çalışır ve Beethoven ilk parasını burada kazanmaya başlar.
1787 yılında Mozart artık ünlenmiş bir bestecidir. Beethoven’da o dönemlerde artık ikinci bir Mozart olarak bakılmaktadır. Beethoven Mozart ile çalışma ümidiyle Viyana gider. Viyana’ya gittikten 2 hafta sonra annesinin hastalandığını öğrenir ve geri dönmek zorunda kalır, kısa bir süre sonra annesi ölmüştür ve Beethoven’da kardeşlerine bakmak için Bonn’da kalmaya karar verir. Kardeşlerine bakmak durumunda kaldığı zamanlarda evi geçindirmek için piyano dersleri vermeye başlar, saray orkestralarında viyola çalar.
1792 yılında geldiğimizde artık Beethoven Viyanaya gidip orada tekrar müzik yapmak ister ve yola koyulur. Viyana’da ünlü besteci Joseph Haydn’ın yanında çalışmaya başlar. Beethovan Viyana’da ilk başlarda piyanist olarak adını duyurur. Daha sonralarda tabi ki de kendisinden sonraki tüm bestecileri etkileyen bir besteci olur.
1800’lü yıllara geldiğimizde Beethoven’ın işitme problemleri artmıştır ve 1817 yılında artık tamamen işitme duyularını yitirmiştir. Son senfonisi 9. Senfoni’yi sağır bir halde hiç duymadan bestelemiştir. 1827 yılında 56 yaşında siroz hastalığı sonucu ölmüştür. 56 yıllık yaşamına bu kadar fazla eseri sığdırmayı başaran ve kendinden sonra gelen birçok besteciyi etkilen Beethoven’ımızı saygı anıyorum.
Kaynakça
· Çapacı Kazım, Beethoven, İzmir, 2021
Web Kayaklar
· https://tr.wikipedia.org
· https://www.galiptekin.com.tr
· https://leventisikli.com
Video Kaynak
· https://youtu.be/KQtSdseqSyc
· https://www.youtube.com/watch?v=rZMfXzjv63o