5G Nedir ? 5G Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

5G Nedir ? 5G Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

5G, 5. nesil mobil ağdır. 1G, 2G, 3G ve 4G ağlarından sonra yeni bir küresel kablosuz standarttır. 5G, makineler, nesneler ve cihazlar dahil olmak üzere neredeyse herkesi ve her şeyi birbirine bağlamak için tasarlanmış yeni bir tür ağ sağlar. 

5G kablosuz teknolojisi, daha yüksek çoklu Gbps tepe veri hızları, ultra düşük gecikme süresi, daha fazla güvenilirlik, büyük ağ kapasitesi, artırılmış kullanılabilirlik ve daha fazla kullanıcıya daha tek tip bir kullanıcı deneyimi sunmayı amaçlamaktadır. Daha yüksek performans ve geliştirilmiş verimlilik, yeni kullanıcı deneyimlerini güçlendirir ve yeni endüstrileri birbirine bağlar. 

5G'yi kim icat etti ?

Hiçbir şirket veya kişi 5G'ye sahip değil, ancak mobil ekosistemde 5G'yi hayata geçirmeye katkıda bulunan birkaç şirket var. Qualcomm, sektörü ileriye taşıyan ve bir sonraki kablosuz standart olan 5G'yi oluşturan birçok temel teknolojinin icat edilmesinde önemli bir rol oynamıştır. 

Qualcomm, 3G UMTS (HSPA dahil), 4G LTE ve 5G teknolojileri için küresel spesifikasyonları tanımlayan endüstri kuruluşu olan 3. Nesil Ortaklık Projesi'nin (3GPP) merkezindedir.3GPP, hava arayüzünden hizmet katmanına kadar 5G tasarımının tüm yönlerinde birçok temel buluşu yönlendiriyor. Diğer 3GPP 5G üyeleri, altyapı satıcıları ve bileşen/cihaz üreticilerinden mobil ağ operatörlerine ve dikey hizmet sağlayıcılarına kadar çeşitlilik gösterir. 

5G'yi oluşturan temel teknolojiler nelerdir?

5G, girişimi azaltmak için dijital bir sinyali birkaç farklı kanalda modüle etme yöntemi olan OFDM'ye (Ortogonal frekans bölmeli çoğullama) dayanmaktadır. 5G, OFDM ilkelerinin yanı sıra 5G NR hava arayüzünü kullanır. 5G ayrıca 6 GHz altı ve mmWave gibi daha geniş bant genişliği teknolojilerini kullanır. 

4G LTE gibi, 5G OFDM de aynı mobil ağ ilkelerine göre çalışır. Bununla birlikte, yeni 5G NR hava arayüzü, çok daha yüksek derecede esneklik ve ölçeklenebilirlik sağlamak için OFDM'yi daha da geliştirebilir. Bu, çeşitli farklı kullanım durumları için daha fazla kişiye ve şeye daha fazla 5G erişimi sağlayabilir. 

5G, 4G'de kullanılan 3 alt GHz'den 100 GHz ve ötesine kadar spektrum kaynaklarının kullanımını genişleterek daha geniş bant genişlikleri getirecektir. 5G, hem alt bantlarda (ör. 6 GHz altı) hem de mmWave'de (ör. 24 GHz ve üzeri) çalışabilir, bu da aşırı kapasite, çoklu Gbps verim ve düşük gecikme sağlar. 

5G, 4G LTE'ye kıyasla yalnızca daha hızlı ve daha iyi mobil geniş bant hizmetleri sunmak için değil, aynı zamanda kritik görev iletişimleri ve devasa IoT'yi bağlama gibi yeni hizmet alanlarına da genişleyebilir. Bu, yeni bir bağımsız TDD alt şasi tasarımı gibi birçok yeni 5G NR hava arayüzü tasarım tekniği ile sağlanır. 

Önceki nesil mobil ağlar ile 5G arasındaki farklar nelerdir? 

Önceki nesil mobil ağlar 1G, 2G, 3G ve 4G'dir. 

1980'ler: 1G analog ses sağladı. 

1990'ların başı: 2G, dijital sesi tanıttı (örneğin, CDMA-Kod Bölmeli Çoklu Erişim). 

2000'lerin başı: 3G mobil veriyi getirdi (örn. CDMA2000). 

2010'lar: 4G LTE, mobil geniş bant çağını başlattı.

1G, 2G, 3G ve 4G'nin tümü, daha önce hiç olmadığı kadar fazla bağlantı sağlamak üzere tasarlanan 5G'ye yol açtı. 

5G, birleşik, daha yetenekli bir hava arayüzüdür. Yeni nesil kullanıcı deneyimlerini etkinleştirmek, yeni dağıtım modellerini güçlendirmek ve yeni hizmetler sunmak için genişletilmiş bir kapasiteyle tasarlanmıştır.

Yüksek hızlar, üstün güvenilirlik ve ihmal edilebilir gecikme süresi ile 5G, mobil ekosistemi yeni alanlara genişletecek. 5G, daha güvenli ulaşım, uzaktan sağlık hizmeti, hassas tarım, dijitalleştirilmiş lojistik ve daha fazlasını gerçekleştirerek her sektörü etkileyecek.

5G, 4G'den nasıl daha iyi? 

5G'nin 4G'den daha iyi olmasının birkaç nedeni vardır: 

  1. 5G, 4G'den önemli ölçüde daha hızlıdır.
  2. 5G, 4G'den daha fazla kapasiteye sahip.
  3. 5G, 4G'den önemli ölçüde daha düşük gecikmeye sahiptir.
  4. 5G, 4G'den daha yetenekli birleşik bir platformdur.
  5. 5G, 4G'den daha iyi spektrum kullanır.

5G, 4G'den daha yetenekli birleşik bir platformdur.

4G LTE, 3G'den çok daha hızlı mobil geniş bant hizmetleri sunmaya odaklanırken, 5G, yalnızca mobil geniş bant deneyimlerini yükseltmekle kalmayıp aynı zamanda kritik görev iletişimleri ve devasa IoT gibi yeni hizmetleri de destekleyen birleşik, daha yetenekli bir platform olacak şekilde tasarlanmıştır. 5G ayrıca tüm spektrum türlerini (lisanslı, paylaşılan, lisanssız) ve bantları (düşük, orta, yüksek), çok çeşitli dağıtım modellerini (geleneksel makro hücrelerden sıcak noktalara kadar) ve ara bağlantı için yeni yolları (cihaz gibi) yerel olarak destekleyebilir. -cihaza ve çok sekmeli ağ). 

5G, spektrumu 4G'den daha iyi kullanır. 

5G ayrıca, 1 GHz'in altındaki düşük bantlardan 1 GHz'den 6 GHz'e kadar olan orta bantlara ve milimetre dalgası olarak bilinen yüksek bantlara kadar geniş bir yelpazede mevcut spektrum düzenleyici paradigmalar ve bantlarda spektrumun her bitinden en iyi şekilde yararlanmak için tasarlanmıştır. (mmWave). 

5G, 4G'den daha hızlıdır. 

5G, 4G'den önemli ölçüde daha hızlı olabilir ve saniyede 20 Gigabit (Gbps) en yüksek veri hızı ve 100+ Megabit/saniye (Mbps) ortalama veri hızı sunar. 

5G Kullanmak İstiyorsam Yeni Bir Telefona İhtiyacım Var Mı?

Evet, ağı kullanabilmek istiyorsanız 5G'yi destekleyen yeni bir akıllı telefon almanız gerekecek. Örneğin Snapdragon 5G Mobil Platformlarından güç alan akıllı telefonlar 5G uyumludur. 

5G'yi desteklemek üzere tasarlanmış birkaç yeni cep telefonu var ve dünya çapındaki birden fazla operatör 5G kablosuz ağını destekliyor. 5G'nin kullanıma sunulması zaman çizelgesi ilerledikçe, 5G teknolojisi ve 5G uyumlu cihazlar daha yaygın hale geldikçe daha fazla akıllı telefon ve operatör aboneliği kullanılabilir hale gelecektir. 


Kaynakça: Qualcomm

Reberz

Aradığını bul !