
Bütün kötülüklerin ezeli : Pandora’nın Kutusu
Yunan mitolojisinde birçok efsane var ancak bunların belki de en ilgi çekeni Pandora’nın Kutusu mitosu.Efsaneye göre , geçmişte , şu an yaşadığımız dünyada ve gelecekte var olmuş , olan , olacak bütün kötülüklerin Pandora’nın kutusunun açılmasıyla ortaya çıkmıştır.
Prometheus, Tanrı Zeus'tan gizlice ateşi çalmış ve insanlığa vermiştir. Bu duruma çok öfkelenen Zeus, Prometheus'u o zamanlar kimsenin yaşamadığı Kafkas Dağlarında zincire vurdurur. Yanına da bir kartal bırakır. Bu kartal her gün Prometheus'un ciğerini yer ve her seferinde Prometheus'un ciğeri tekrar oluşur. Bu şekilde Prometheus'a işkence edilir. Prometheus Herkül tarafından kurtarılır. Zeus bu duruma bir şey demez ancak zincir halkalarının Prometheus'un ayağında kalmasını sağlar. Böylece Prometheus sonsuza kadar cezalandırılmış olur. Zeus insanlardan da intikam almak istemektedir. Bu yüzden Hephaistos’a emir vererek balçıktan bir kadın figürü yapmasını ister ve ardından Pandora'yı yaratır. Pandora Antik Yunan'da ilk kadın olarak kabul edilir.
Tanrılar Pandora’ya kendi özelliklerinden parçalar veriler fakat onu yalnızca hile ve düzenbazlık ile doldururlar. Ona bir de kutu hediye ederler. Bu kutunun içinde sadece kötülükler vardır ki onu açmaması için tembihleseler de bir gün kutunun açılacağını ve kötülüklerin tüm insanlığa yayılacağını biliyorlardı.
Pandora’ya eş olarak gönderdikleri Epimetheus, bir gün Pandora’nın kutusunda ne olduğunu merak ederek açar. Kutu açılınca dünyaya hastalık, açlık, savaş, kıskançlık, yolsuzluk ve rüşvet gibi kötülükler yayılır. Epimetheus hemen kutuyu kapatır. Pandora da O’nu bu kadar korkutanın ne olduğunu merak ederek kutuyu tekrar açar. Kutunun içinde kalan son kötülükler de dışarı çıkar. Son anda ise Pandora kutudan çıkacak olan “umut”u yakalar. Pandora’nın kutusunda yalnızca umut kalmıştır.
Pandora’nın Kutusu , gizli, örtülü kalan konuları açığa çıkarma anlamına gelen bir metafor olarak psikoloji literatüründe de kendisine bir yer bulmuştur. Öyle ki ‘Pandora’nın kutusunu açma’ bir deyim olarak iletişim alanında, denetlenmesi imkânsız denge bozucu hareketler yapma ya da ‘kötülükleri ortaya çıkaracak’ ifşalarda bulunma gibi durumlarda kullanılmakta; bazen de örgütlerde önleyici, koruyucu girişimler yerine, onarıcı, düzeltici müdahalelerde bulunmaya işaret etmek üzere ‘Pandora’nın kutusu açıldıktan sonra’ şeklinde kullanılmaktadır.
Kaynak:
Wikipedia , Odatv , Acarindex