
Mısır’ın ideolojik ilham perisi : Nefertiti
Mısır’ın ideolojik ilham perisi : Nefertiti
Asıl adı Tadupika olan fakat güzelliği dillere destan olduğu için ‘’ güzel olan , güzel geliyor’’ anlamında olan Mısır’ın güçlü , kıymetli ve akıllı kraliçesi Nefertiti..
M.Ö 14.yüzyılda Mısır Firavunu IV. Amenhotep'in (sonradan Akhenaton) eşidir. Mısır’a kraliçe olmuş diğer kadınların aksine bir güç simsarıydı. Çünkü Nefertiti kocası Akhenaton, yani firavunla aynı düzeyde bulunuyordu. Hatta firavunun uygulaması gereken cezaları ya da yapması gereken işleri yapabilme yetkisi vardı. Fakat asıl önce çıkan özelliği gücü değil güzelliğiydi.
Nefertiti’nin ihtişamı, 6 Aralık 1912’de Alman arkeolog Ludwig Borchardt’ın Amarna’daki kalıntılar arasından artık ikonik hale gelmiş büstünü çıkarmasıyla yeniden meydana çıktı. Antik dünyadan bir kadının en çarpıcı tasviri ve belki de antik çağın en ünlü kalıntısı olarak kabul edilen büst, kraliçenin “güzel olan geldi” anlamına gelen adının somutlaştırılması gibi görünüyor.
Borchardt, bir saray heykeltıraşının atölyesinde kazı yaparken büstü keşfetmişti. Başyapıt, 3.000 yıldır gömülü olmasına rağmen olağanüstü derecede iyi korunmuştu. Borchardt’ın kazı günlüğünde yazdığı gibi: “Renkler, sanki boyalar yeni uygulanmış gibi. Kesinlikle olağanüstü bir çalışma. Açıklamak işe yaramaz, görülmeli.” Çıkık elmacık kemikleri, ince boyun ve neredeyse yaşıyor ve nefes alıyormuş gibi görünen bir kadının canlı ifadesi, güzellik ve Mısır sanatının simgesi haline geldi.
"Tüm soyluların önde gelen kadını, sarayda büyük, görünüşü mükemmel, çift tüylü güzel, iyilikle birleşmiş sevincin metresi, insanların sesini duymaktan mutluluk duyduğu, kralın büyük karısı, Sevgilisi, iki ülkenin büyük metresi Neferneferuaten, Nefertiti, sonsuza dek ve sonsuza dek hayat verdi!"
Kaynak : National Geographic , Wikipedia